Rugby Academies Nederland

Talentvolle jeugdspelers kunnen in aanmerking komen voor een Rugby Academy. Er zijn op dit moment 6 academies in Nederland. Talentvolle spelers die toegelaten worden tot een Rugby Academy trainen dagelijks bijna 2 uur. De trainingen worden verzorgd door (inter)nationale trainers die zelf ervaring hebben gehad met toprugby.

De 6 Rugby Academies zijn verspreid door heel het land. Ze zijn in Den-Haag, Alkmaar, Hilversum, Den-Bosch, Heerenveen en Nijmegen.

Sport en school

Kinderen kunnen vanaf 12 jaar worden toegelaten tot de Rugby Academy, nadat ze getest zijn. Wanneer deze spelers zijn toegelaten tot de Rugby Academy, krijgen ze een talenten status bij het NOC*NSF.

Deze talentenstatus maakt het mogelijk om in samenwerking met de Topsport Talent School onder schooltijd te trainen. Met de Rugby Academy en Topsport Talent School hebben afspraken gemaakt over schoolprestaties, waarbij het zo moet zijn dat de hoeveelheid trainingen niet ten kosten gaat van de schoolprestaties.

Trainingen

De trainingen zijn gericht op het verder ontwikkelen van de basis- vaardigheden (passen, vangen en tackelen) en het opbouwen en vergroten van kracht en conditie. De trainingen worden verzorgd door gespecialiseerde trainers. Er worden ook algemene sportvaardigheden bijgebracht en theorielessen verzorgd waarbij spelregels en tactiek besproken worden. Tenslotte wordt er in het winterprogramma aandacht besteed aan voeding door diëtisten. In het programma is dagelijks een fysiotherapeut aanwezig om spelers individueel te begeleiden.

Rugbycarrière

Spelers in een Rugby Academy kunnen tot hun 18de jaar in de Academy blijven (eind VWO). Hierna zijn er meerdere mogelijkheden om als topsporter de rugbycarrière voort te zetten. Sommige spelers kiezen om naar een top (studenten) club te gaan, andere spelers kiezen ervoor om naar het Nationaal Trainings Centrum (NTC) in Amsterdam te gaan. Tenslotte kiest een aantal spelers voor een internationale carrière. Het positieve gevolg van deze academies is dat er meerdere talenten op (semi-)professioneel niveau rugby spelen in onder andere Frankrijk, Zuid-Afrika en Engeland.